“Mikrodenetleyici Tabanlı Termoelektrik Yarıiletken Tip Belirleme Sistemi” Semineri Gerçekleştirildi


Hitit Üniversitesi Mühendislik Fakültesi 2018-2019 Akademik Yılı Bahar Dönemi Seminerleri kapsamında, Elektrik - Elektronik Mühendisliği Bölümü öğretim elemanı Dr. Öğr. Üyesi Serkan Dişlitaş tarafından “Mikrodenetleyici Tabanlı Termoelektrik Yarıiletken Tip Belirleme Sistemi” konulu seminer gerçekleştirildi. 

Seminerde, termoelektrik yarıiletkenlerin P-N elektriksel iletkenlik tiplerinin otomatik olarak belirlenmesine yönelik olarak prototipi geliştirilen çok fonksiyonlu prob ve mikrodenetleyici tabanlı sistemin tasarımı ve özellikleri hakkında bilgiler verildi. Temelini Seebeck etkisine dayanan Hot-Probe metodunun oluşturduğu sistemde tip belirleme işleminin, termeolektrik yarıiletkenin yüzeyleri arasında sıcaklık farkının (DT) oluşturulmasıyla üretilen Seebeck geriliminin (termoemk) pozitif veya negatif genlikli olma durumuna göre yapıldığı ve geliştirilen prob sayesinde, hem sıcaklık farkının oluşturulmasına yönelik gerekli ısıtma hem de termoemk gerilimi ve sıcaklık ölçümü işlemlerinin yapılabildiği ifade edildi. Ayrıca test sistemi ile prizmatik, silindirik ve film gibi farklı şekil ve boyutlardaki termoelektrik yarıiletken numunelerin elektriksel iletkenlik tiplerinin P veya N olarak, yarıiletkenin herhangi bir yere sabitlenmesine gerek kalmadan sadece prob ucunun dokundurulmasıyla 1 s gibi kısa bir süre içerisinde pratik, hızlı ve güvenilir bir şekilde belirlenebildiği de ifade edildi.

Geliştirilen test sisteminin, hem termoelektrik yarıiletkenler konusunda hem de termoelektrik modüllerin tasarımı, geliştirilmesi ve üretimi konusunda çalışmalar yapan araştırmacı ve üretici firmalara termoelektrik üretim kalitesinin artırılması, termoelektrik modül üretiminde montaj hatalarının önüne geçilmesi vb. konularda büyük katkı sağlayacağı vurgulandı. 



HIZLI ERİŞİM

Instagram